Wit dak

Een wit dak is zeker in Nederland nog geen standaard maar wordt wel steeds vaker toegepast, met name bij bedrijven en grote panden. Wanneer uw dak toe is aan vervanging of u bent op zoek naar energiebesparende mogelijkheden, dan zult u ook zeker een wit dak in uw overweging mee moeten nemen. Een wit dak heeft namelijk vele voordelen en slechts één nadeel. Een wit dak wordt nou eenmaal iets sneller vies dan een zwart dak. Dit weegt zeker niet op tegen de voordelen. Zo kunt u met een wit dak besparen op uw energieverbruik en dus energiekosten, leveren uw zonnepanelen een hoger rendement op en is het ook nog eens milieuvriendelijk. In zuidelijke landen zijn witte daken dan ook vaak wel de standaard.

Wij hebben voor u de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

  • Verbetert woon- en werkklimaat
  • Hoger rendement van zonnepanelen
  • Verlengde levensduur van het dak
  • Verbetert energielabel
  • Lager energieverbruik van airco’s en koelingen
  • Lagere temperatuur rondom het gebouw
  • Minder CO2 uitstoot

Al deze voordelen komen voort uit de keuze voor een andere kleur als zwart, wit! Waar zwarte daken zonlicht absorberen en daarmee ook snel en veel warmte opnemen, reflecteren witte daken juist het zonlicht. Hierdoor warmt een wit dak veel langzamer op en wordt deze ook lang niet zo heet als een zwart dak. Een zwart dak kan namelijk wel 80 graden Celsius worden! Een wit dak wordt slechts 40 graden warm.

Hoe koel een wit dak uiteindelijk is heeft dus te maken met de hoeveelheid zonlicht die hij reflecteert. Hiervoor bestaat de zogeheten Solar Reflectance Index, ook wel SRI genoemd. Hoe hoger de SRI waarde, hoe meer zonlicht het dak reflecteert en hoe koeler het dak is.

De lagere temperatuur op het dak is ook van invloed op de temperatuur in de onderliggende ruimtes. In de zomer kan dit een verschil van wel 6 graden maken. Deze constante en lagere temperatuur zorgt voor een aangenamer leef- en werkklimaat. U wilt dat het wooncomfort in uw eigen huis natuurlijk zo optimaal mogelijk hebben, maar op de werkvloer kan dit ook wonderen doen. In een prettige werkomgeving zijn werknemers gemotiveerder en werken ze harder. Wanneer de temperatuur hoog is daalt de productiviteit juist. Een wit dak op een bedrijfspand is dan ook altijd een goede keuze.

De verbetering van het binnenklimaat zorgt er ook voor dat energie kosten omlaag gaan. Het koelen van een bepaalde ruimte met één graad kost namelijk drie keer zoveel energie als dat het verwarmen van dezelfde ruimte met één graad kost. Zo kunt u wel na gaan wat u zult besparen op airco’s en koelingen.

Wit dak met zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen wilt u natuurlijk dat het rendement van de zonnepanelen zo hoog mogelijk is. Wist u dat u het rendement van de zonnepanelen kunt verbeteren met een wit dak? Kiest u voor een wit dak met zonnepanelen dan kan dit tot wel twintig procent meer rendement opleveren! Zonnepanelen presteren het beste wanneer deze zo koel mogelijk blijven. Door de wamrte op het dak te halveren kunnen zij u dus veel meer opleveren.

Wit dak door witte dakcoating

Indien u geïnteresseerd bent in een wit dak heeft u twee mogelijkheden. U kunt uw huidige dak opnieuw laten bekleden met witte dakbedekking, maar u kunt er ook voor kiezen om uw huidige dakbedekking te behouden en deze te laten behandelen met witte dakcoating. Wanneer uw dakbedekking nog in goede tot zeer goede staat is, is het realiseren van een wit dak door witte dakcoating toe te passen de meest voor de hand liggende keuze. U kunt deze klus natuurlijk zelf doen, maar het is wel beter om dit laten doen door een specialist. De witte dakcoating moet namelijk een langdurige hechting aan gaan met uw dak. Gebeurt dit niet, dan geniet u ook niet van de voordelen van een wit dak. De dakdekkers van All-in Dakonderhoud B.V. zijn allen ervaren en geschoold in het realiseren van witte daken.

Kiest u voor een wit dak door middel van witte dakcoating dan geniet u van alle voordelen die een wit dak biedt en daarnaast verlengt u ook nog eens de levensduur van uw dak. Witte dakcoating is zeer elastisch en bij juist aanbrengen vormt deze een waterdichte, ondoordringbare laag op uw dak. Zo wordt direct een extra beschermlaag gecreëerd waarmee de levensduur van uw dak verlengd wordt.

Wit dak realiseren met witte dakbedekking

Naast witte dakcoating kunt u ook een wit dak realiseren met witte dakbedekking. Is de staat van uw huidige dak niet optimaal meer of koopt u een nieuwbouwpand dan kunt u ervoor kiezen deze te direct laten bekleden met witte dakbedekking. Indien u voor deze optie kiest heeft u de keuze uit bitumen of EPDM.

Waarbij witte dakcoating de levensduur van uw huidige dak verlengt gaat witte dakbedekking van zichzelf al langer mee. Dit heeft alles te maken met de lagere temperatuur op het dak en het feit dat een wit dak minder snel opwarmt. Zo is het dak aan minder temperatuurschommelingen onderhevig.

Wit dak realiseren in Helmond

Hebben wij u kunnen overtuigen van de voordelen van een wit dak en ziet u dit ook wel zitten op uw woning of bedrijfspand? Maak dan een afspraak met onze dakdekkers door te bellen naar 073 - 204 58 00 en laat een wit dak realiseren in Helmond. Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden door te spreken. Wilt u graag een offerte aanvragen of eerst nog meer informatie over de mail ontvangen? Dan kunt u ook ons contactformulier invullen.